Ranking Bułek
L.p. | Rodzaj Bułki | Cena (plus/minus) | Krótki opis |
---|---|---|---|
1 | Kajzerka | około 30gr | mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma promienistymi bruzdami na wierzchu |
2 | Grahamka | około 90gr | powstaje z pełnego przemiału, czyli z mąki pszennej grubo mielonej, znacznie bardziej oczyszczonej niż zwykła mąka pszenna lub razowa |
3 | Żytnia | około 1,50zł | wypiek składający się z mąki żytniej, niedużej ilości mąki pszennej (zależnie od producenta) oraz różnego typu dodatków |
4 | Pełnoziarnista | około 1.50zł | pieczywo pszenno-żytnie. Produkowana jest na naturalnych rozczynach drożdżowych z mąki pszennej, w tym z mąki pszennej graham, z udziałem mąki żytniej razowej poddanej procesowi wielofazowej fermentacji kwasowej. |
5 | Bagietka | około 75gr | długie i cienkie pieczywo, zwane też bułką paryską albo francuską |