Bułki i Bułeczki

Ranking Bułek

L.p. Rodzaj Bułki Cena (plus/minus) Krótki opis
1 Kajzerka około 30gr mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma promienistymi bruzdami na wierzchu
2 Grahamka około 90gr powstaje z pełnego przemiału, czyli z mąki pszennej grubo mielonej, znacznie bardziej oczyszczonej niż zwykła mąka pszenna lub razowa
3 Żytnia około 1,50zł wypiek składający się z mąki żytniej, niedużej ilości mąki pszennej (zależnie od producenta) oraz różnego typu dodatków
4 Pełnoziarnista około 1.50zł pieczywo pszenno-żytnie. Produkowana jest na naturalnych rozczynach drożdżowych z mąki pszennej, w tym z mąki pszennej graham, z udziałem mąki żytniej razowej poddanej procesowi wielofazowej fermentacji kwasowej.
5 Bagietka około 75gr długie i cienkie pieczywo, zwane też bułką paryską albo francuską